Już 28 maja Międzynarodowy Dzień Burgera. Poznaj jego historię!

Materiał informacyjny
28 maja wielbiciele hamburgerów powinni tłumnie ruszyć i świętować Międzynarodowy Dzień Burgera. Niezależnie od tego czy wybieracie wersję mniej lub bardziej wysmażoną, z sieciówek czy ekskluzywnych restauracji, to hamburger pozostaje najpopularniejszą kanapką na świecie. A skąd wzięło się to danie, za które trzeba czasem zapłacić nawet 18 000 złotych? Tak, tyle kosztuje najdroższy hamburger na świecie serwowany w jednej z restauracji w Las Vegas. Za 5000 USD dostajecie kanapkę nazwaną FleurBurger w skład której wchodzi między innymi wołowina Wagyu, czarne trufle oraz foie gras.

Trudna historia

Można śmiało powiedzieć, że w myśl powiedzenia, iż „sukces ma wielu ojców”, tak i autorstwo hamburgera przypisywane jest kilku osobom. Dość słusznie burgery kojarzą się nam z USA, które są prawdziwym potentatem pod względem konsumpcji tego posiłku. Biblioteka Kongresu podaje rok 1900, jak datę pojawienia się hamburgerów w Stanach Zjednoczonych i przypisuje autorstwo Louisowi Lassenowi z Connecticut, który stworzył kanapkę zainspirowany ponoć głośnymi marynarzami z Hamburga. Inny trop prowadzi natomiast do Wystawy Światowej z 1904 roku, która miała miejsce w St. Louis. To właśnie na niej miał być szeroko serwowany zwiedzającym hamburger, którego twórcą miał być Fletcher Davis.

Jednak początków tej uwielbianej przez cały świat kanapki trzeba szukać jeszcze wcześniej i to nie w USA, a jak się łatwo domyślić w Niemczech. Nazwa hamburger ma się odnosić do serwowanego w Hamburgu dania „Befsztyk po hambursku” robionego z siekanej wołowiny, a zaserwowano je po raz pierwszy w roku 1838.

Autorstwo burgera przypisywane jest także panom Otto Kuase (rok 1891) czy też Charliemu Nagreenowi (rok 1885).

- Choć ciężko jednoznacznie przypisać autorstwo burgera konkretnej osobie, tak nadal jest to jedno z najchętniej zamawianych dań na świecie, a i także powoli wyrasta na polskie danie narodowe. To właśnie dlatego staramy się ciągle ulepszać receptury i zaskakiwać klientów nowymi smakami. Z okazji Międzynarodowego Dnia Burgera opracowaliśmy burgera, w skład którego, oprócz najlepszej jakości wołowiny, wchodzi unikalny sos Campanile na bazie musztardy francuskiej miodowej, musztardy słonecznej, jogurtu i majonezu – mówi Agnieszka Domaszczyńska, szef kuchni warszawskiego Hotelu Campanile.

Piąty smak burgera

Kucharze z całego świata prześcigają się w komponowaniu nowych smaków – za które często musimy zapłacić potężne sumy, jak np. za wycenionego w jednej z londyńskich lokali na 5400 zł burgera do którego dodano mięso homara, ser brie z truflami perygordzkimi, a samą bułkę pokryto płatkami złota. To jednak okazało się za mało i stworzono burgera Umami, który ma dać możliwość poznania, czym jest tajemniczy „piąty smak”. Wykonuje się go z wołowiny Wagyu i kompozycji sosu – czasem na bazie soi, wywaru z ryb i grzybów, czasem na bazie wodorostów konbu – pomysłów na wydobycie piątego smaku jest całkiem sporo. A jak to smakuje? Z pewnością jest to smak, który odbiega do tego co znacie – dla jednych to wyśmienite danie, inni zaś twierdzą, że nie da się tego przełknąć.

Hamburger hamburgerowi nierówny

Każdy miłośnik dobrego jedzenia wie, że fastfoody nie są w stanie zaoferować dobrego burgera, o idealnym stopniu wysmażenia, z wysokiej jakości mięsa, które nie przeleżało się wcześniej tygodniami w zamrażarce. Dlatego coraz większą popularność zyskują te miejsca, gdzie burgery serwują kucharze z dużym doświadczeniem, wiedzący o wołowinie niemal wszystko.

- Wołowina to wspaniałe mięso, a jej jakość ma niebagatelne znacznie dla smaku. Nie można posiekać lub zmielić byle kawałków wołowiny i uformować go w kształcie hamburgera. W smaku liczy się wszystko – od tego skąd pochodzi mięso, czy było sezonowane, czy z jakiej partii wołu pochodzi. Ogromne znaczenie ma także temperatura grillowania i to, jak długo mięso będzie przygotowywane – wystarczy czasem kilkanaście sekund i z pięknie różowego burgera medium wychodzi nam well done. Kluczem do perfekcyjnego smaku jest też sos, który jest w stanie wydobyć z mięsa to, co w nim najlepsze – dodaje szef kuchni warszawskiego Hotelu Campanile.

Miłośnicy dobrego smaku - 28 maja to wasz dzień! Jedzcie, ale z umiarem. Jeden hamburger może mieć grubo ponad 1000 kCal.

Więcej na temat:

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3