Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Azjatyckie danie ze smażonym ryżem to pomysł na szybki obiad. Kluczem jest niesamowicie aromatyczna marynata. Ten przepis to złoto!

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
W tym daniu można zamarynować plastry tofu lub piersi z kurczaka
W tym daniu można zamarynować plastry tofu lub piersi z kurczaka Karolina głogowska
Jeśli szukasz pomysłu na szybki, tani i pożywny obiad, wypróbuj nasz przepis na niezwykle aromatyczne, azjatyckie danie ze smażonym ryżem. Jest bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne, choć składa się tylko z kilku, łatwo dostępnych produktów. Możesz je przygotować w wersji z piersią z kurczaka lub z tofu. Najważniejsza jest aromatyczna marynata.

W skrócie

Ryż ze smażonym tofu to banalnie proste do przygotowania danie, kiedy chcesz odpocząć od mięsa, a jednocześnie podać rodzinie coś sycącego i bardzo smacznego. Możesz je przygotować także, gdy odwiedzi cię rodzina lub znajomi wegetarianie. Tofu zawiera mnóstwo białka, dzięki czemu godnie zastępuje mięso w diecie. Dzięki marynacie, którą proponuję, jest niezwykle aromatyczne. Smażymy je na patelni aż zrobi się rumiane i chrupiące. To danie możesz przygotować także w wersji z mięsem. Wystarczy, że zamiast tofu, użyjesz piersi z kurczaka. Podaj do tego pyszną sałatkę z ogórków, której wykonanie zajmie ci kilka chwil. To pomysł na pożywny i zaskakujący obiad, który zasmakuje twoim bliskim.

Azjatycki smażony ryż – przepis na szybki obiad

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • szklanka ryżu jaśminowego lub basmati,
  • opakowanie tofu (lub pierś z kurczaka),
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • ząbek czosnku,
  • dwie łyżki sosu sojowego,
  • łyżka oleju,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżeczka soku z cytryny lub octu,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta chili.

Jak przygotować aromatyczny, smażony ryż?

  1. Imbir i czosnek obrałam, po czym starłam na małej tarce. Można je także posiekać.
  2. Przygotowałam marynatę: w miseczce wymieszałam sos sojowy, olej, miód, ocet, paprykę, chili, czosnek oraz imbir.
  3. Tofu pokroiłam na plastry i zalałam marynatą. Jeśli zamiast tofu używasz piersi z kurczaka, pokrój ją w paski lub plastry i także włóż do marynaty.
  4. Szklankę ryżu zalałam dwiema szklankami wody i gotowałam na małym ogniu 15 minut.
  5. Tofu wyjęłam z marynaty i usmażyłam na patelni, aż się zrumieniło. Pod koniec dodałam marynatę.
  6. Wyjęłam tofu z patelni i wrzuciłam na nią ryż. Wymieszałam z marynatą oraz posiekanym szczypiorkiem.
  7. Ryż ułożyłam na talerzach, na nim położyłam plastry tofu. Podałam z sałatką z ogórków.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Azjatyckie danie ze smażonym ryżem to pomysł na szybki obiad. Kluczem jest niesamowicie aromatyczna marynata. Ten przepis to złoto! - Strona Kuchni

Wróć na rypin.naszemiasto.pl Nasze Miasto