MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wiele osób przechodzących na dietę odchudzającą w pierwszej...
fot. jetsam86/123rf.com

Chleb tuczy, a białe bułki to zawsze zły wybór? 5 mitów na temat pieczywa. Oto, dlaczego nie warto w nie wierzyć

Pieczywo tuczy

Wiele osób przechodzących na dietę odchudzającą w pierwszej kolejności rezygnuje z jedzenia pieczywa, ponieważ uważa, że to właśnie ono jest głównym sprawcą przybierania na wadze ze względu na wysoką zawartość węglowodanów. Nie jest to jednak prawdą. Chleb nie tuczy, a nawet pozwala zadbać o szczupłą sylwetkę, ponieważ zawiera błonnik, który przyspiesza przemianę materii i wspomaga perystaltykę jelit. Również kwas mlekowy zawarty w pieczywie na zakwasie wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom, ułatwiając wypróżnianie. Za nadmiar zbędnych kilogramów odpowiada natomiast woda, ponieważ na każde 100 g węglowodanów organizm magazynuje 300 g wody.

Osoby odchudzające się nie muszą więc całkowicie rezygnować z pieczywa. Wystarczy, że ograniczą one jego ilość, a kromkę wzbogacą o bogate w wartości odżywcze dodatki takie jak plasterek łososia, serek śmietankowy, awokado czy rzodkiewkę.

Zobacz również

Chcesz polecieć w Kosmos? To znów możliwe

Chcesz polecieć w Kosmos? To znów możliwe

Pomysł Konfederacji: Ministerstwo Likwidacji Zielonego Ładu w Katowicach

Pomysł Konfederacji: Ministerstwo Likwidacji Zielonego Ładu w Katowicach

Polecamy

Tematy rozszerzonej matury z polskiego wywołały frustrację. Opinie maturzystów

Tematy rozszerzonej matury z polskiego wywołały frustrację. Opinie maturzystów

7 turystycznych pomysłów na Dzień Dziecka. Zachwycające atrakcje dla całej rodziny!

7 turystycznych pomysłów na Dzień Dziecka. Zachwycające atrakcje dla całej rodziny!

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka