Nasza Loteria

Jak piec kurczaka w rękawie? Najlepszy sposób na przygotowanie soczystego mięsa. Przepis na pieczone podudzia z kurczaka

Redakcja
Soczyste i idealnie doprawione podudzia z kurczaka. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Soczyste i idealnie doprawione podudzia z kurczaka. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Pieczone podudzia z kurczaka to wyśmienity pomysł na obiad. Podpowiadam, jak je przygotować, by były idealnie soczyste. Sekret to użycie rękawa do pieczenia. Jest on dostępny do kupienia w większości supermarketów, z wyglądu przypomina przeźroczystą folię. Pieczenie mięsa tą metodą jest bardzo proste i uda się nawet początkującym kucharzom. Sprawdź i wypróbuj przepis na podudzia z kurczaka z piekarnika.

W skrócie:

Jak piec mięso w rękawie? Prosty przepis

Mięso pieczone w rękawie zachowuje wyjątkowy smak i soczystość. To bardzo prosta, szybka i niezawodna metoda na przygotowania potraw w piekarniku. Polecam przepis na podudzia z kurczaka. Wystarczy włożyć je do rękawa, zalać marynatą i upiec. Pamiętaj, by nie ustawiać naczynia z rękawem do pieczenia wysoko w piekarniku, nie powinien on dotykać rozgrzanych ścianek.

Przepis na podudzia z kurczaka pieczone w rękawie

czas przygotowania: ok. 20 minut + marynowanie i pieczenie
porcja na: 4 podudzia
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 podudzia z kurczaka,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki czosnku,
  • pół łyżeczki pieprzu,

dodatkowo:

  • 1 arkusz rękawa do pieczenia.

Jak zrobić kurczaka pieczonego w rękawie? Przygotowanie podudzi krok po kroku

  1. Oczyść podudzia z kurczaka.
  2. W miseczce wymieszaj składniki marynaty: olej, sos sojowy, ketchup, miód, słodką i ostrą paprykę, sól, pieprz i czosnek.
  3. Rękaw do pieczenia zwiąż z jednej strony dołączoną tasiemką.
  4. Włóż do rękawa mięso i wlej całą marynatę.
  5. Zwiąż drugi koniec rękawa, całość wyglądem przypomina cukierek.
  6. Delikatnie poruszaj rękawem, by rozprowadzić marynatę po całym mięsie.
  7. Włóż rękaw z kurczakiem do naczynia do pieczenia i odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
  8. Wstaw całość do piekarnika na 190 stopni na 45 minut.
  9. Wyjmij naczynie z mięsem i rozkrój rękaw do góry nożyczkami. Pamiętaj, że para jest gorąca, zachowaj ostrożność.
  10. Wstaw na ok. 10 minut, by podudzia się zrumieniły.
  11. Upieczonego kurczaka podawaj na ciepło z ziemniakami i surówką. Smacznego!

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chleb z ziarnami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak piec kurczaka w rękawie? Najlepszy sposób na przygotowanie soczystego mięsa. Przepis na pieczone podudzia z kurczaka - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na rypin.naszemiasto.pl Nasze Miasto