W skrócie:
Najlepsze ciasto na święta i inne wyjątkowe okazje
Szukasz pomysłu na popisowy wypiek? Proponuję niezawodny przepis na biszkopt z kremem i galaretką. To idealne ciasto na każdą okazję. Gwarantuję, że posmakuje każdemu. Puszysty biszkopt, do tego waniliowy, delikatny krem i słodka galaretka z brzoskwiniami tworzą idealne połączenie. Przepis nie jest bardzo trudny do wykonania, wymaga jedynie nieco pracy i czasu. Jednak jego przepyszny smak wynagradza wszystkie trudy. Twoi goście będą zachwyceni!
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne ciasto z kremem, brzoskwiniami i galaretką.
Przepis na biszkopt z kremem i galaretką
czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja na: dużą blaszkę
poziom trudności: średni
Składniki:
biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 230 g mąki pszennej,
- 1 łyżka octu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego,
krem:
- 500 ml mleka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- pół szklanki cukru,
- łyżeczka esencji waniliowej lub łyżka cukru waniliowego,
- 250 g miękkiego masła,
galaretka:
- puszka brzoskwiń w syropie,
- 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej,
- 800 ml wody,
do nasączenia:
- pół szklanki przegotowanej wody,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżeczki cukru.
Jak zrobić biszkopt z kremem i brzoskwiniową galaretką?
Zacznij od galaretki:
- Rozpuść obie galaretki w gorącej, przegotowanej wodzie.
- Odstaw do wystudzenia.
- Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w plasterki.
Przygotuj i upiecz biszkopt:
- Rozdziel żółtka od białek.
- Żółtka wymieszaj z octem i proszkiem do pieczenia.
- Białka ubij z cukrem i wanilią.
- Gdy piana z białek będzie już sztywna, ustaw obroty miksera na najmniejsze i dodaj żółtka.
- Następnie wsypuj porcjami przesianą mąkę.
- Przelej ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piecz ok. 45 minut.
- Gotowy biszkopt wyjmij z blaszki i wystudź.
Przygotuj krem:
- Połowę mleka przelej do garnka, dodaj cukier i wymieszaj.
- Wstaw garnek na mały ogień do zagotowania.
- Resztę mleka wymieszaj dokładnie z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną, a następnie wlej do gotującego się mleka z cukrem.
- Mieszaj i gotuj masę ok. 2 minuty, ma być gęsta.
- Przełóż masę do innego naczynia i wystudź, co jakiś czas mieszając.
- Miękkie masło utrzyj na puszystą masę.
- Cały czas miksując, dodawaj do masła po łyżce przestudzonej masy.
- Na koniec dodaj wanilię i zmiksuj na puszysty krem.
Wykończ i udekoruj ciasto:
- Biszkopt nasącz wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem.
- Połóż cały krem na biszkopcie i wyrównaj.
- Na kremie ułóż plasterki brzoskwiń.
- Wierzch udekoruj tężejącą galaretką.
- Wstaw ciasto na minimum godzinę do lodówki. Gotowe, smacznego!
Czytaj także: Idealny biszkopt, który zawsze się udaje. Jeden nieoczywisty składnik ma kluczowe znaczenie. Poznaj prosty przepis
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Kiermasz bożonarodzeniowy w Raciążku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Sejm chce zmienić regulamin. Poseł nie ma wątpliwości, co to oznacza
- CBŚP uderza w mafię VAT-owską. Kolejne zatrzymania w sprawie nierzetelnych faktur
- Gwiazda polskiego kina świętuje. Ile wiesz o jego karierze? Rozwiąż quiz
- Sprawa z Archiwum X. Zabił stryjenkę i uciekł do USA. Po 23 latach stanie przed sądem