W skrócie
Restaurant Week jest powtarzającą się inicjatywą kulinarną przeznaczoną dla gości dobrze zaznajomionych z posiłkami w restauracjach, które mogą zjeść wyjątkowe menu specjalnie przygotowane spoza karty. Dzięki korzystnym cenom może to być też pierwsze doświadczenie z jedzeniem dań restauracyjnych. W tej edycji poza zmysłem smaku organizatorzy szczególnie skupiają się na zapachu jedzenia i poszczególnych składników.
- Blisko 400 znakomitych restauracji, znanych z wyjątkowej kuchni, przeniesie wszystkich gości zarówno w dalekie zakątki świata, gdzie aromaty przyprawiają o zawrót głowy, ale też do domów naszych babć i rodziców, dzięki którym zapach powoduje nostalgiczne powroty do najpiękniejszych momentów dzieciństwa. Koniecznie sprawdźcie menu tej edycji i przygotujcie się na najbardziej pachnącą edycję Festiwalu! - podkreśla Marcin Wawrzeń, dyrektor festiwalu Restaurant Week.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć przykładowe menu Restaurant Week
Sposób rezerwacji stolika
Od 5 września 2023 roku można rezerwować menu przez stronę internetową akcji Restaurant Week. Na stronie wydarzenia należy wybrać miasto, restauracje, wersję menu, datę i godzinę wizyty. Do wyboru są dwa rodzaje menu: mięsne i wegetariańskie. Stolik można zarezerwować dla minimum dwóch osób na 90 minut. Należy dokonać tego przynajmniej z jednodniowym wyprzedzeniem podczas trwania wydarzenia. Dostępnym terminem na realizację rezerwacji jest czas trwania festiwalu, czyli od 4 października do 12 listopada 2023 roku.
Ile kosztuje festiwalowe menu?
Jedno menu składa się z trzech autorskich dań spoza karty wraz z wyjątkowym drinkiem. Do wyboru dla osób pełnoletnich jest Martini Fiero & Kinley Tonic Water, wersja ~0% - Martini Vibrante & Kinley Tonic Water lub moktajl Kinley Elderflower Zero Cukru, w cenie od 69 złotych za osobę. Ponadto dzięki współpracy z Visa Goście Festiwalu będą mogli skorzystać z rabatu na rezerwację za pośrednictwem programu Visa Benefit. Tak, jak w poprzedniej edycji, dzięki usłudze Klarna będzie można zapłacić za rezerwację po 30 dniach. Twórcy Restaurant Week liczą, że dzięki temu goście odkryją większą liczbę restauracji podczas jednego festiwalu.
W jesiennej odsłonie można będzie również skorzystać z oferty partnerów festiwalu. W trakcie rezerwacji można dodać do zamówienia m.in. Coca-Cola zero cukru lub herbatę festiwalu — Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej. W wybranych restauracjach w ramach powitalnego poczęstunku oraz jako składnik przygotowywanych dań korzysta się z masła Lurpak, który jest partnerem smaku nadchodzącej edycji.
W naszej galerii możecie zobaczyć przykładowe menu jesiennej edycji Restaurant Week 2023
Gdzie zjeść w ramach jesiennej edycji Restaurant Week 2023?
W nadchodzącej edycji skupionej na aromacie dań udział zadeklarowało blisko 400 restauracji w 12 regionach w całej Polsce. Smakosze będą mogli zapoznać się z ofertą festiwalową w następujących miastach:
- Warszawa,
- Białystok,
- Kraków,
- Łódź,
- Lublin,
- Poznań,
- Rzeszów,
- Katowice,
- Szczecin,
- Wrocław.
Na Śląsku smakosze mogą odwiedzić restauracje w Bielsku-Białej, Istebnej, Sierakowicach koło Gliwic, Częstochowie, Tychach i Bytomiu. Miłośnicy jedzenia w Trójmieście mogą dołączyć do akcji w Gdańsku, Gdyni i Sopocie. Entuzjaści wyjątkowych rarytasów z Warmii i Mazur będą mogli nacieszyć się jedzeniem w Olsztynie i w Giżycku.
Strona Kuchni objęła festiwal patronatem medialnym.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto salceson
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?