MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepszy kompot z truskawek na zimę. Doskonały przepis mojej babci. Jej kompot truskawkowy zachowuje piękny kolor i nie pleśnieje

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Kompot z truskawek w słoiki to idealny przepis na zimę
Kompot z truskawek w słoiki to idealny przepis na zimę 123rf/patriiq32/zdjęcie ilustracyjne
Kompot z truskawek na zimę to świetny sposób na zachowanie smaku letnich owoców. Wypróbuj przepis mojej babci na kompot truskawkowy, który idealnie nadaje się do słoików, zachowuje piękny kolor i zawsze się udaje. Wyjaśniam także, jak łatwo pasteryzować słoiki i co zrobić, żeby kompot nie spleśniał.

W skrócie:

Sezon na truskawki to czas, w którym chętnie sięgamy po te pyszne i zdrowe owoce. Warto robić z nich wyśmienite ciasta i desery, a przede wszystkim jeść na surowo jako przekąskę. Już teraz pomyśl także o przetworach z truskawek. Zimą z pewnością uśmiechniesz się na myśl o pysznym dżemie truskawkowym czy soku, który czeka w spiżarce. Dziś chcę ci zaproponować sprawdzony przepis mojej babci na doskonały kompot z truskawek w słoikach. Robi się go bardzo łatwo i zawsze wspaniale smakuje. Moja babcia ma swój sposób na to, by truskawki zachowały piękny kolor. Do kompotu dodaje odrobinę soku z cytryny. Pamiętaj o tym, żeby na kompot wybierać dojrzałe i słodkie truskawki.

Co zrobić, żeby kompot z truskawek w słoikach nie spleśniał?

Wiele osób obawia się, że kompot spleśnieje przed otwarciem. Jest kilka sposobów, żeby temu zapobiec. Nadają się one do wykorzystania również w przypadku innych przetworów. Oto, o czym musisz pamiętać:

  • słoiki wyparz przed użyciem,

  • dokładnie wysusz słoiki po wyparzeniu,

  • po nalaniu kompotu dokładnie wytrzyj brzeg słoika,

  • szczelnie zakręć słoik,

  • zapasteryzuj słoiki,

  • przechowuj słoiki w chłodnym, ale suchym miejscu.

Ta ostatnia uwaga, choć banalna, jest bardzo ważna. Większość pleśni powstaje dlatego, że przechowujemy słoiki w zbyt wilgotnym miejscu, np. w piwnicy. Tak naprawdę nie jest to dobre miejsce do trzymania przetworów, chyba że twoja piwnica jest idealnie sucha. Kompot z truskawek w słoikach lepiej umieścić w spiżarni, a jeśli jej nie masz, w szafce, w której nie jest zbyt ciepło.

Kompot z truskawek w słoiki – przepis babci

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 5 litrowych słoików

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2,5 kg dojrzałych truskawek,

  • 1,5 l wody,

  • 1,5 szklanki cukru,

  • sok z połowy cytryny.

Dodatkowo:

  • 5 litrowych słoików,

  • 3 czyste ściereczki.

Jak zrobić kompot z truskawek na zimę?

  1. Najpierw wyparzyłam i wysuszyłam słoiki.

  2. Do dużego garnka wlałam wodę, dosypałam cukier i zagotowałam. Wymieszałam aż powstała słodka zaprawa, zdjęłam z ognia i zostawiłam do przestudzenia.

  3. Truskawki umyłam i pozbawiłam szypułek.

  4. Napełniłam słoiki truskawkami do ¾ wysokości.

  5. Do wszystkich słoików rozlałam po równo sok z cytryny.

  6. Następnie wlałam do słoików wodę z cukrem. Napełniłam je tak, by zostały wolne ok. 2 cm od wieczka.

  7. Dokładnie wytarłam papierem brzegi słoików i mocno zakręciłam.

  8. W dużym garnku na dnie ułożyłam czystą ściereczkę. Na niej postawiłam słoiki. Dodatkowo przedzieliłam słoiki drugą ściereczką, żeby się nie stykały.

  9. Zalałam słoiki wodą do nieco ponad połowy wysokości.

  10. Zagotowałam wodę, a następnie zmniejszyłam ogień i pasteryzowałam kompot 20 minut.

  11. Wyjęłam słoiki z wody, wytarłam i ustawiłam do góry dnem na suchej ściereczce. Kiedy kompot wystygł, schowałam go do spiżarki.

Pasteryzowanie słoików w piekarniku

Równie skutecznym sposobem na pasteryzowanie słoików, jest „wypieczenie” ich w piekarniku zamiast gotowania w wodzie. To dobra metoda, zwłaszcza gdy nie posiadasz dość dużego garnka. Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? Najpierw nagrzej go do temperatury 130 stopni. Wstaw słoiki i piecz 30 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki i ustaw je na ściereczce do góry dnem aż ostygną.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Najlepszy kompot z truskawek na zimę. Doskonały przepis mojej babci. Jej kompot truskawkowy zachowuje piękny kolor i nie pleśnieje - Strona Kuchni

Wróć na rypin.naszemiasto.pl Nasze Miasto