W skrócie
Domowa kostka rosołowa może być przygotowana na bazie samych warzyw lub z dodatkiem mięsa. Istnieje kilka rodzajów bulionetek. Można zrobić gęsty wywar do słoika, albo zamrozić w pojemnikach do mrożenia kostek lodu. Każda własnoręcznie zrobiona kostka rosołowa będzie zdrowszą alternatywą wobec produktów spożywczych dostępnych w sklepach. Zobacz sposób na kostkę rosołową potrzebną do ekspresowego zrobienia rodzinnego obiadu.
Domowa kostka rosołowa – przepis do mrożenia
Liczba porcji: na około 2 pojemniki do mrożenia lodu.
Czas przygotowania: 20 minut + 4 godziny w zamrażarce.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1/4 dużego selera,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 40 ml oleju,
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku,
- 2 łyżeczki suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 4 ziarna czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- łyżeczka soli,
- 250-300 ml wody.
- opcjonalnie: 1 suszony borowik lub 1 łyżeczka zmielonych grzybów leśnych.
Jak zrobić domową kostkę rosołową?
Przygotowanie:
- Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę. Następnie trzeba rozgrzać 10 ml oleju na patelni o grubym dnie.
- Cebulę należy smażyć na oleju, aż się delikatnie zarumieni. Do cebuli należy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać liść laurowy, ziele angielskie, suszonego borowika lub zmielone grzyby i czarny pieprz w ziarnach.
- Pora należy umyć i pokroić w cienkie półplastry, następnie umieścić w patelni razem z cebulą i przyprawami. Do warzyw należy dolać 10 ml oleju.
- Marchewka, seler i korzeń pietruszki trzeba umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa należy dodać do przesmażonej cebuli. W razie potrzeby można dolać 20 ml oleju.
- Warzywa trzeba doprawić suszonymi ziołami: lubczykiem, majerankiem i tymiankiem.
- Wszystkie składniki na domową kostkę rosołową należy smażyć przez 10 minut.
- Pod koniec smażenia trzeba doprawić zawartość patelni kurkumą i solą.
- Na patelni należy wlać 250 ml wody i dokładnie wymieszać. Jeśli wywar jest zbyt gęsty, można dodać jeszcze 50 ml.
- Domowy wywar na kostki rosołowe trzeba odstawić do wystudzenia i przełożyć do wysokiego naczynia lub blendera kielichowego. Wszystkie składniki trzeba zmiksować na gładką pastę.
- Gotowy wywar należy przełożyć do pojemników do mrożenia kostek lodu lub przełożyć do zakręconego słoiczka z opisaną datą przygotowania.
- Domowa kostka rosołowa przechowywana w lodówce nadaje się do spożycia do miesiąca.
Sposób użycia bulionetki
Domowa kostka rosołowa wzbogaci smak gulaszu węgierskiego, zupy pomidorowej, aromatycznej zupy ogórkowej lub szczawiowej. Takiego zmielonego wywaru można użyć do większości polskich zup.
Zdrowa kostka rosołowa do zup
Kostka rosołowa zrobiona w domu nie będzie miała w składzie dodawanego cukru, sztucznych barwników, ani glutaminianu sodu. Naturalnie słony smak można uzyskać poprzez użycie naturalnego sosu sojowego, nieaktywnych płatków drożdżowych lub wsypanie dodatkowej łyżeczki mielonych grzybów. Wyrazistszy smak będą miały także domowe kostki rosołowe z dodatkiem koncentratu pomidorowego lub z papryki. Dzięki temu zdrowa kostka rosołowa nada zupom i sosom smaku, aromatu, a także intensywnej barwy.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?