Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Skorzystają nie tylko oczy, serce i skóra. Ten sok warto pić każdego dnia! Zobacz, jak zrobić sok z marchwi bez używania sokowirówki

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Sok z marchwi to pyszny i wyjątkowo zdrowy napój, który warto wprowadzić do swojej codziennej diety. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością! Sprawdź, co możesz zyskać pijąc sok marchewkowy i jak szybko przygotujesz go używając jedynie blendera.

Spis treści

Skorzystają nie tylko oczy, serce i skóra. Ten sok warto pić każdego dnia! Zobacz, jak zrobić sok z marchwi bez używania sokowirówki
Andrii Zorii / GettyImages

Sok z marchwi – właściwości zdrowotne

Marchew, czyli Daucus carota sativus to udomowiona marchewka, która w niczym nie przypomina swojego dzikiego przodka. Możemy spotkać ją w kilku odmianach, ale w naszym rejonie zdecydowanie przyjęła się jej odmiana zachodnia, która najczęściej występuje w kolorze pomarańczowym, ciemnożółtym lub ewentualnie białym.

Pomarańczowa marchewka i wyciskany z niej sok są bogatym źródłem beta-karotenu i witaminy A. Już jedna szklanka soku z marchwi pokrywa… 800 proc. dziennego zalecanego spożycia witaminy A! Dostarcza jednocześnie około 16 mg beta-karotenu, co również przekracza nasze zapotrzebowanie na ten składnik.

Oprócz tego w marchwi znajdują się także:

  • witamina K,
  • kwas askorbinowy,
  • luteina,
  • tiamina,
  • niacyna,
  • witamina B6,
  • witamina E,
  • potas,
  • mangan,
  • miedź,
  • fosfor.
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Wypijając jedną szklankę soku z marchewki dostarczymy do organizmu:

  • 80 kalorii,
  • 2 gramy białka,
  • 0 gramów tłuszczu i cholesterolu,
  • 17 gramów węglowodanów,
  • 2 gramy błonnika,
  • 10 gramów cukru,
  • 50 miligramów sodu.

Na co jest dobry sok z marchwi?

Sok z marchwi polecany jest do picia na co dzień ze względu na bogactwo substancji aktywnych, które wpływają pozytywnie na prace poszczególnych układów i narządów:

  1. Sok marchwiowy dla zdrowych oczu – zawarte w marchwi karotenoidy (luteina i zeaksantyna) oraz beta-karoten chronią oczy przed uszkodzeniami i rozwojem niektórych chorób np. tzw. kurzej ślepoty czy zwyrodnienia plamki żółtej, blokują absorpcję światła niebieskiego i zmniejszają negatywny wpływ promieni UV.
  2. Sok z marchwi kontra choroby serca – ze względu na zawartość witaminy E i innych przeciwutleniaczy, sok z marchewki może pomóc w obniżeniu poziom cholesterolu i regulacji ciśnienia krwi, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób serca.
  3. Sok marchewkowy dla lepszej odporności – witaminy i składniki mineralne zawarte w marchwi wspierają naturalną linię obrony organizmu. Witamina A odgrywa rolę we wzroście i utrzymaniu białych krwinek, a witamina C zwiększa poziom przeciwciał uwalnianych podczas odpowiedzi immunologicznej i stymuluje produkcję białych krwinek.
  4. Sok marchwiowy dla pięknej skóry – beta-karoten, którego dostarcza marchew, neutralizuje wolne rodniki i hamuje utlenianie tłuszczów. Dzięki temu pomaga spowalniać proces starzenia się skóry i chroni ją przed nadmiernym wysuszeniem. Jednocześnie przyciemnia skórę, przyspiesza opalanie i zabezpiecza skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Sok z marchwi a cukrzyca

Świeżo wyciśnięty sok z marchwi ma indeks glikemiczny równy 43, oznacza to, że może pojawiać się w diecie osób z zaburzeniami glikemii.

Jak pisze Anna Rokicka-Żuk w artykule „Czy osoby z cukrzycą mogą jeść marchewkę?”:

Diabetycy mogą sięgać po sok z marchewki, jednak powinien być on świeżo wyciskany, a nie z kartonu, czy tym bardziej w postaci gęstego musu. Najlepiej, by taki sok był z dodatkiem innych warzyw, zwłaszcza zielonych. Dotyczy to również napojów typu smoothie. Napojów z marchewki w żadnym przypadku nie powinno się łączyć z sokiem jabłkowym, bananem czy innymi owocami.

Sok z marchwi – ile można go pić dziennie? Szklankę, a może mniej?

Mimo że sok z marchewki jest niezwykle zdrowy, jego bezpieczne spożycie – bez przyjmowania zbyt dużej ilości witaminy A i beta-karotenu – szacuje się na nie więcej niż pół szklanki (120 ml).

Jest uważany za bezpieczny do spożycia przez większość osób, jednak istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji alergicznej po wypiciu sok z marchwi przez osoby uczulone na marchew, a często również na seler i pokrewne rośliny.

Jak przygotować sok z marchwi w domu?

Na Stronie Kuchni znajdziemy przepis na sok marchwiowy z blendera. Do jego przygotowania nie jest potrzebna sokowirówka:

Składniki:

  • 4 duże marchewki,
  • 1 szklanka wody.

Przygotowanie:

  1. Marchewki trzeba umyć, obrać ze skórki i pokroić na plastry o grubości 1 cm.
  2. Następnie warzywa należy włożyć do blendera kielichowego i rozdrabniać je w trybie pulsacyjnym.
  3. Kolejnym krokiem jest dolanie szklanki wody i blendowanie do uzyskania jednorodnego płynu.
  4. Gotowy napój trzeba przecedzić przez sitko do dzbanka, aby uzyskać przejrzysty sok z odrobiną naturalnego osadu.
  5. Świeży sok z marchwi najlepiej pić od razu.

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Skorzystają nie tylko oczy, serce i skóra. Ten sok warto pić każdego dnia! Zobacz, jak zrobić sok z marchwi bez używania sokowirówki - Strona Zdrowia

Wróć na rypin.naszemiasto.pl Nasze Miasto