W skrócie
Potrawka z kurczaka jak u babci była oszczędnym daniem, w którym można było wykazać się gospodarnym podejściem do gotowania. Do potrawki wykorzystywano pokrojone warzywa z rosołu lub ścierało na tarce o grubych oczkach świeże warzywa korzeniowe i dodawano pod koniec gotowania. Nasze babcie do sosu dodawały starty chrzan, albo posiekany koperek. W obu wersjach potrawka z kurczaka smakowała fenomenalnie.
Potrawka z kurczaka z warzywami – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g mięsa z kurczaka po ugotowaniu rosołu,
- 300 ml rosołu,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1/4 bulwy selera,
- 1/2 kalarepki,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 100 g masła,
- 10 g mąki pszennej,
- 20 ml soku wyciśniętego ze świeżej cytryny,
- 1/2 pęczka posiekanego koperku lub natki pietruszki.
Opcjonalnie:
- 5 pieczarek
Do smaku:
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Jak zrobić potrawę z kurczaka z rosołu?
Przygotowanie:
- Mięso z rosołu należy rozdrobnić na mniejsze kawałki. Następnie 300 ml rosołu należy przecedzić przez sitko.
- Mięso z kurczaka należy umieścić w garnku, zalać wywarem, dodać 80 g masła, przykryć i zagotować.
- Warzywa należy obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Po 15 minutach należy dodać je do warzyw.
- Jeśli chcecie wzbogacić danie o pieczarki, to trzeba je umyć, obrać, pokroić na plastry i przesmażyć przez chwilę na łyżce masła.
- Po tym czasie można dodać je do potrawki z kurczaka.
- Potrawkę z kurczaka trzeba gotować przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
- Resztę masła należy przesmażyć z mąką pszenną i rozprowadzić wywarem z kurczaka.
- Powstały sos do potrawki z kurczaka, trzeba doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Powstały sos można połączyć z podgotowanym kurczakiem z warzywami.
- Na koniec trzeba posypać danie posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
Sposób podania potrawki z kurczaka
Domową potrawkę z kurczaka można podawać z purée ziemniaczanym, ryżem ugotowanym na sypko, szerokim makaronem typu tagliatelle lub kaszką krakowską zacieraną jajkiem. Pyszna potrawka z kurczaka może być też wzbogacona o dodatek różyczek kalafiora, startą cukinię lub białą rzodkiew. W ten sposób można przyrządzić potrawkę z ugotowanego wcześniej indyka, królika lub kury.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach

Kiermasz bożonarodzeniowy w Raciążku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?