MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE. Wieprzowiny nie należy jeść ani surowej, ani...
fot. javiindy/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowa wieprzowina

NIE. Wieprzowiny nie należy jeść ani surowej, ani niedogotowanej, ponieważ świnie są podatne na pasożyty np. włośnice czy tasiemce oraz bakterie, które giną dopiero w procesie obróbki termicznej. Spożycie źle przechowywanej wieprzowiny może grozić zatruciem jadem kiełbasianym.

Eksperci zalecają gotowanie wieprzowiny aż jej temperatura wewnętrzna osiągnie 63 stopnie Celsjusza dla kotletów, steków i polędwiczek oraz 71 stopni Celsjusza dla mięsa mielonego i podrobów.

Szczególną ostrożność przy spożywaniu mięsa pochodzącego od świń powinny wykazywać osoby z upośledzonym układem odpornościowym, w tym leczone na choroby nowotworowe, chorujące na AIDS i będące po przeszczepie, a także cukrzycy i kobiety w ciąży.

Zobacz również

Koncert laureatów konkursu Mikrofon 2024 w domu kultury w Radomsku! ZDJĘCIA

Koncert laureatów konkursu Mikrofon 2024 w domu kultury w Radomsku! ZDJĘCIA

Kolejne zwycięstwo Maxa Verstappena, choć Lando Norris naciskał do samej mety

Kolejne zwycięstwo Maxa Verstappena, choć Lando Norris naciskał do samej mety

Polecamy

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Wycofany ważny lek na cukrzycę. „Nie spełnia wymagań jakościowych”

PILNE
Wycofany ważny lek na cukrzycę. „Nie spełnia wymagań jakościowych”