Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Wyborna sałatka makaronowa z tuńczykiem, cebulką i natką pietruszki. Sprawdź przepis na prostą przystawkę. Idealna przekąska na imprezę.

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Szybka do przygotowania i bardzo smaczna sałatka makaronowa z tuńczykiem, cebulką i natką pietruszki. Zobacz przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Szybka do przygotowania i bardzo smaczna sałatka makaronowa z tuńczykiem, cebulką i natką pietruszki. Zobacz przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie przepis na pyszną sałatkę makaronową z tuńczykiem, cebulką i natką pietruszki. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Sałatka jest sycąca, wyrazista i bardzo uniwersalna. Możesz zrobić ją na piknik, imprezę, a nawet zabrać do pracy na lunch. Warto wykorzystać do niej drobny makaron orzo. Przekonaj się, jaka jest smaczna i wypróbuj przepis na sałatkę makaronową z tuńczykiem.

W skrócie:

Sałatka na imprezę – sprawdzony przepis

Na imprezę i spotkanie ze znajomymi, w domu i na lunch do pracy, warto podać pyszne przekąski i sałatki. Świetnie sprawdzi się „wiosenną” sałatka makaronowa z tuńczykiem. Proponuję dodać do niej marynowane cebulki, kukurydzę, groszek i sporą ilość posiekanej natki pietruszki. Całość wystarczy doprawić prostym sosem z majonezu i ostrej musztardy. Sałatka jest wyrazista, sycąca i pięknie prezentuje się na stole. Zrobiłam ją z makaronem orzo, ale równie dobrze sprawdzi się makaron małe kolanka czy świderki.

Zobacz w galerii,jak zrobić pyszną sałatkę makaronową z tuńczykiem.

Przepis na sałatkę makaronową z tuńczykiem, cebulką i natką pietruszki

Czas przygotowania: ok. 15 minut,
Porcja na: 4 osoby,
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 250 g ugotowanego makaronu orzo,
  • 180 g tuńczyka w oleju,
  • 100 g kukurydzy konserwowej,
  • 100 g groszku konserwowego,
  • 1 słoik cebulki marynowanej (ok. 290 g),
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego gęstego,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić najlepszą sałatkę makaronową z tuńczykiem?

  1. Ugotowany i wystudzony makaron przełóż do miski.
  2. Kukurydzę i groszek odcedź z zalewy. Dodaj do sałatki.
  3. Tuńczyk wyjmij z puszki. Rozdrobnij go delikatnie widelcem i dodaj do sałatki.
  4. Połowę cebulek marnowanych pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do sałatki. Resztę cebulek odłóż do dekoracji.
  5. Całość wymieszaj z majonezem, musztardą, solą i pieprzem.
  6. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
  7. Wierzch sałatki udekoruj natką pietruszki oraz pozostałą cebulką marynowaną. Gotowe.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wyborna sałatka makaronowa z tuńczykiem, cebulką i natką pietruszki. Sprawdź przepis na prostą przystawkę. Idealna przekąska na imprezę. - Strona Kuchni

Wróć na rypin.naszemiasto.pl Nasze Miasto