Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zobacz najlepsze pizzerie w Rypinie. Gdzie wybrać się na pizzę w lutym 2024?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie zjesz dobrą pizzę w Rypinie?
Gdzie zjesz dobrą pizzę w Rypinie? fabiomax
Przeczytaj gdzie możesz zjeść najlepszą pizzę w Rypinie. To bez wątpienia ulubione danie milionów ludzi na całym świecie. Niemal każdy miał okazję spróbować jej choć raz w życiu, a wielu na zawsze pozostało jej fanami. Sprawdź, jakie rodzaje oferują pizzerie w Rypinie. Zajrzyj do katalogu firm i wybierz swoją ulubioną.

Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Rypinie?

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska robiona jest z wyrośniętego, leżakującego ciasta. Zajmuje to od 24 do 48 godzin. Do jego wyrobienia używa się mąki, wody, niewielkiej ilości drożdży. Placki formowane są ręcznie w taki sposób, aby wypchnąć powietrze na boki, przez co po wypieku są one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania należy pamiętać, aby grubość ciasta nie miała więcej niż 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w specjalnym piecu, w temperaturze przekraczającej 450 stopni.

Dodatki, jakie na niej zobaczymy to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. Jako dopełnienie smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.

Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Rypinie. Warto dodać, że wpisano ten rodzaj pizzy w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.

To warto wiedzieć

Pizza bianka

Jest to rodzaj pizzy do którego nie używa się sosu pomidorowego. Jest ona posmarowana sosem na bazie krowiego mleka. Dodatki to: szparagi, szpinak, brokuły, cukinia, papryka, pieczarki, oraz mięso, np. kurczak. Nie można pominąć także sera, najczęściej długodojrzewającego i pleśniowego. Ciasto jest bardziej chrupkie, a jego wyrastanie zajmuje więcej czasu.

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Rypinie, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Rypinie

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Pizza i jej historia

Pizza i jej początki pochodzą z Neapolu i sięgają XVIII wieku. W tamtych czasach powstały pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Jego następca przeniósł przysmak na dwór.

Jak głosi legenda, pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni jednej z pizzerii przyrządził jej nowość, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Wprawiło to królową w zachwyt i od tej pory zaczęto ją tak nazywać.

Popularność tego przysmaku ograniczała się jedynie do Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku została założona w 1905 roku. W pozostałych regionach Włoch do mody pizza weszła dopiero po II wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przywieziono pomysł na otwarcie pierwszej pizzerii w Polsce.

Obecnie to popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Rypinie. Jeśli nie, to wybierz z katalogu jedną z nich i przekonaj się, czy warto polecić ją innym.

Okazje
od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na rypin.naszemiasto.pl Nasze Miasto