Impreza odbyła się w sali widowiskowej w Wielgiem, a w konkursowe szranki stanęło ponad 80 potraw, przygotowanych przez miłośników dobrej kuchni z dwóch powiatów – lipnowskiego i toruńskiego.
Wydarzenie uświetnił występ Teatru Bene Nati z Liceum Ogólnokształcącego w Lipnie pod kierunkiem Wandy Mróz oraz pokaz zumby w wykonaniu pań, które ćwiczą pod kierunkiem Martyny Olewińskiej. Wśród gości znalazł się Piotr Hemmerling, wicewojewoda kujawsko-pomorski oraz przedstawiciele wojewódzkich, powiatowych i gminnych władz samorządowych. Licytację ze swadą i humorem już po raz siedemnasty poprowadził Grzegorz Stupecki.
Jurorzy oceniający przygotowane potrawy i słodkości nie mieli łatwego zadania. Jednak musieli wybrać te najlepsze.
- Szczególne wrażenie zrobiły na nas potrawy z dziczyzny – zdradza Hubert Konczalski, szef kuchni w Dworku Magdalenka. – Dziczyzna w borowikach z musem z rokitnika, która wygrała, była po prostu idealna. W dodatku została pomysłowo podana. Potrawka z jelenia również została przyrządzona doskonale. Ona zajęła miejsce drugie. Chciałbym podkreślić, że przygotowanie potraw z dziczyzny, by smakowały jak należy, nie jest łatwe. Tu uczestniczki konkursu udowodniły, że to mięso nie ma przed nimi tajemnic. Wśród potraw wyróżnionych znalazł się pasztet z jelenia. On też został zrobiony tak, jak należy. Cieszę się, że dziczyzna wraca do łask, bo to bardzo wartościowe mięso.
Wyniki konkursu kulinarnego Festiwal Smaków Dzień Faworka 2024:
Kategoria potrawy mięsne i przystawki:
- Mariola Lipińska – dziczyzna w borowikach z musem z rokitnika
- Maryla Zalewska - potrawka z jelenia
- Renata Mańska – udka kacze w sosie z suszonych owoców z sokiem pomarańczowym
Wyróżnienia:
- Iwona Michalak - roladki drobiowe w sosie truflowym
- Ewa Piątkowska - polędwiczki w sosie po węgiersku
- Agnieszka Wasilewska - pasztet z jelenia
Kategoria ciasta i desery:
- Malgorzata Celmer - michałek
- Agnieszka Wasilewska - tort w powidłach „brzozowych”
- Anna Karbowska - chlebek domowy
Wyróżnienia:
- Bożena Staśkowska - gwiazda makowa
- Marzena Szczepaniak - rolada bezowa
- Katarzyna Rumińska - rogaliki dziecinnie proste
Kategoria napoje alkoholowe:
- Lidia Stawska - karmelówka
- Krystyna Wiśniewska - nalewka wiśniowa
- Monika Prusakiewicz - cytrynówka z nutą mięty
Wyróżnienia:
- Teresa Kostrzewska - nalewka z imbiru
- Barbara Rykaczewska - nalewka z tarniny
- Dorota Lendecka – kukułka
Kategoria pączki, faworki, oponki:
- Lidia Stawska - pączki
- Teresa Jamróz - faworki
- Zofia Kuźmińska – pączki
Wyróżnienia:
- Wioletta Lipińska-Kasiorowska – faworki - mrowisko
- Małgorzata Jędrzejczak - gniazdka
- Elżbieta Korpalska - pączki karnawałowe
Niebawem EBOOK z przepisami będzie dostępny na stronie Ośrodka Kultury i Biblioteki Gminy Wielgie.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?