MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsza zupa szczawiowa z ziemniakami. Gotuję ją wiosną do znudzenia. Wypróbuj przepis jak od babci

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjna zupa szczawiowa z ziemniakami znakomicie smakuje podana z kwaśną śmietaną, koperkiem i jajkiem ugotowanym na twardo.
Tradycyjna zupa szczawiowa z ziemniakami znakomicie smakuje podana z kwaśną śmietaną, koperkiem i jajkiem ugotowanym na twardo. freepik.com/timolina/zdjęcie ilustracyjne
Domowa zupa szczawiowa z ziemniakami może być gotowana na wiele sposobów. Często wykorzystuje się do niej rosół z poprzedniego dnia, gotuje na bazie wędzonych żeberek, albo dodaje kawałki rozdrobnionego kurczaka. Polecam podać ją z łyżką kwaśnej śmietany, jajkiem na twardo i koperkiem. Oto esencja wiosennego smaku.

W skrócie

Zupa szczawiowa z ziemniakami to jedno z kwaśnych dań w kuchni polskiej. Nasza kuchnia często zadziwia obcokrajowców pod względem bogactwa zup przyrządzanych z kwaśnych składników lub dodatkowo zakwaszanych np.: przez użycie kiszonek. Co więcej, zupę szczawiową z ziemniakami możesz jeść przez cały rok, gdy zaopatrzysz się w słoiczek z kiszonymi liśćmi szczawiu. Pamiętaj, aby ziemniaki ugotować przed dodaniem szczawiu lub zrobić to w oddzielnym garnku. W kwaśnym środowisku ziemniaki pozostaną twarde. Zupę szczawiową podaję także z purée ziemniaczanym utłuczonym z masłem. Dzięki temu potrawa nabiera eleganckiego wyglądu i zyskuje dodatkowy smak.

Prosta zupa szczawiowa z ziemniakami – przepis na wiosenne danie

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszki,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 l rosołu lub bulionu drobiowego,
  • 1 łyżeczka suszonego koperku,
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki,
  • 200 g szczawiu,
  • 100 ml gęstej śmietany 18 procent do zup,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Czytaj także:

Jak zrobić zupę szczawiową z ziemniakami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku posiekałam cebulę w kostkę.
  2. Następnie ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
  3. W garnku o grubym dnie rozgrzałam olej rzepakowy i dodałam cebulę.
  4. Smażyłam na średniej mocy palnika, aż cebula się zeszkli.
  5. W tym czasie obrałam marchewkę oraz pietruszkę i pokroiłam w półplasterki.
  6. Dodałam je do cebuli i smażyłam przez 5 minut.
  7. Dodałam ziemniaki i smażyłam przez minutę.
  8. Do garnka wlałam ciepły rosół lub bulion warzywny i dokładnie wymieszałam.
  9. Doprawiłam suszonym koperkiem, natką pietruszki, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  10. Zupę szczawiową z ziemniakami gotowałam przez 10 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  11. Liście szczawiu dokładnie umyłam, odsączyłam z wody i drobno posiekałam.
  12. Na patelni rozgrzałam masło i chwilę przesmażyłam szczaw.
  13. Następnie dodałam go do gotującej się zupy.
  14. Zupę szczawiową z ziemniakami gotowałam przez minutę.
  15. Pod koniec gotowania śmietanę rozmieszałam w misce z łyżką gorącej zupy, aby się zahartowała.
  16. Gotową zupę szczawiową z ziemniakami rozlałam do talerzy i ozdobiłam posiekanym świeżym koperkiem i połówką jajka ugotowanego na twardo.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najlepsza zupa szczawiowa z ziemniakami. Gotuję ją wiosną do znudzenia. Wypróbuj przepis jak od babci - Strona Kuchni

Wróć na rypin.naszemiasto.pl Nasze Miasto