Te zioła pomogą na przejedzenie i niestrawność. Przepisy na kojące napary z ziół, które złagodzą ból brzucha
Mięta
Mięta najbardziej kojarzy się z rośliną mającą dobroczynne właściwości zdrowotne. Zioło to pobudza pracę żołądka i wątroby. Usprawnia zwłaszcza trawienie potraw tłustych i mięsnych. Mięta pomaga zniwelować uczucie ciężkości i przejedzenia. Warto mieć ją w swojej kuchni i stosować również do pieczenia mięs czy serwowania domowych sałatek.
Składniki:
10 g liści świeżych lub suszonych liści mięty.
200 ml wrzątku.
Przygotowanie:
Liście mięty należy porwać na drobne kawałki lub dodać łyżeczkę suszu i umieścić w szklance. W tym czasie trzeba zagotować wodę. Następnie wrzątek należy wlać do posiekanej lub suszonej mięty. Napar przykryć spodkiem i odczekać około 15 minut. Pomaga przy bólach żołądka i problemach związanych z pracą układu trawiennego. Napój miętowy można pić po każdym posiłku przez cały dzień.