3 z 13
Poprzednie
Następne
Te zioła pomogą na przejedzenie i niestrawność. Przepisy na kojące napary z ziół, które złagodzą ból brzucha
Rozmaryn
Rozmaryn to roślina ceniona za właściwości bakteriobójcze. Ziele pomaga przy problemach trawiennych, wspiera wydzielanie soku żołądkowego i ułatwia pracę układu pokarmowego. Substancje zawarte w rozmarynie przyspieszają perystaltykę jelit. Rozmaryn warto popijać jako napar lub jako składnik mieszanek ziołowych.
Składniki:
10 g suszonego rozmarynu,
300 ml wody.
Przygotowanie:
Wodę należy zagotować. Łyżkę suszonego rozmarynu trzeba umieścić w kubku. Następnie ziele zalać wrzątkiem. Potem trzeba przykryć i odczekać około 15 minut. Następnie należy rozmaryn odcedzić przez sitko i pić napój małymi łykami. Napar można dosłodzić miodem.